Live green screen show!


Begin januari werd ik, samen met een aantal andere collega’s, door onze teamleiders Charlotte Westerman en Ben den Hamer uitgenodigd voor een vergadering. Zij hadden het plan bedacht om dit jaar een paasviering te organiseren, waarbij het publiek, een beetje zoals bij The Passion, zelf door het verhaal loopt. Aan de collega’s werd gevraagd om elk één van de onderdelen van het verhaal te verzorgen, zodat de leerlingen in groepen hier langs konden rouleren.

Aan mij werd gevraagd of ik een video (comedy in de stijl van de Eco Show) wilde maken, maar ik liep al heel lang met het idee rond om eens ‘live’ iets voor een green screen te gaan doen. Rechts een podium waarop live geacteerd wordt voor een groen scherm en links een videoscherm met het eindresultaat. Zo ontstond het idee voor de “Epische Live Green Screen Show” 😉

Foto’s: Boudewijn Benting

Ik kreeg alle vrijheid om dit idee helemaal naar eigen smaak uit te werken, dus begon met het schrijven van een script, het bestellen van materialen en het vragen van collega’s voor ondersteuning tijdens de uitvoering.
Licht en geluid werd verzorgd door Dorgelo Audio Service en Tom Roosen zorgde ervoor dat het beeld precies zo werd als ik in gedachten had! Tom zorgde o.a. met zijn Black Magic videomixer ervoor dat de groene achtergrond verdween en ik alles achter/voor de acteurs kon projecteren wat ik maar wilde. Dat laatste deed ik met Keynote, omdat ik daarmee heel simpel met een afstandsbediening afbeeldingen, animaties en geluiden door kon klikken.

In een stuk van ongeveer 8 minuten speelden we het onderdeel ‘Het verraad van Judas’, waarbij we telkens vooraf leerlingen uit het publiek haalden om ter plekke de rollen in vullen. De leerlingen hadden geen flauw idee hoe het stuk zou gaan (wat natuurlijk deel van het hele comedy-gevoel was) en ik praatte ze er als verteller doorheen.

Twee collega’s hielpen mij met het verdelen van de rollen en twee collega’s, volledig in groen pak, zorgden voor “special effects” zoals vliegende zwaarden en het ‘subtiel’ op de goede plek drukken van de acteurs en actrices.
Dat deden we uiteindelijk zeven voorstellingen achter elkaar met groepen van een kleine 300 leerlingen per stuk.

Vooraf maakte ik me eigenlijk geen enkele zorgen hierover en had ik vooral heel erg veel zin in de uitvoering. Totdat ik de avond ervoor op bed ging liggen en me afvroeg: “Wat als er nou geen enkele leerlingen in het publiek is die één van de rollen wil spelen? Moet ik dan de begeleidende docenten maar vragen? Flopt het hele stuk dan?”
Gelukkig had mijn collega Richard de Vries me verzekerd dat zoiets bij theater eigenlijk altijd goed komt en hij had gelijk! Bij elke groep stonden leerlingen vooraf (soms letterlijk) te springen om een rol te krijgen en elke keer werden die vol enthousiasme en humor uitgevoerd. Dit maakte ook dat geen enkele voorstelling hetzelfde was en ze alle zeven voorbij vlogen!

In deze video zie je een stuk van het uiteindelijke resultaat:

Ik kijk met een enorme glimlach terug op een fantastische dag en wil graag iedereen bedanken die hieraan mee heeft gewerkt en dit mogelijk heeft gemaakt!

Mijn project was natuurlijk slechts een onderdeel van het totale “Hondsrug Passie” evenement. Thomas Nauw was het gehele evenement aanwezig en maakte de volgende fantastische compilatievideo hiervan, met o.a. Gerald Janse als Pontius Pilatus:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.