Examen economie voorbereiden

EXAMEN ECONOMIE MAVO (VMBO-GL/TL) VOORBEREIDEN

OEFENEN OEFENEN OEFENEN!

Het allerbeste dat je kunt doen is oude examens oefenen! Als je er minimaal drie hebt gemaakt, heb je zo’n beetje alles gezien dat er over deze onderwerpen gevraagd kan worden en ga je straks op het ‘echte’ examen zelfs vragen herkennen!

Ga naar deze link voor het examen van vorig jaar. Meer oefenen? Doen! Zet daarvoor links bovenin het jaartal terug naar bijvoorbeeld 2018 of 2017 en je kunt nog veel meer oude examens maken.
Kijk uiteraard pas naar het antwoordmodel als je de opgaven écht geprobeerd hebt, anders leer je er natuurlijk weinig van.

Je kunt ook oefenen via Eindexamensite. Dit heeft als voordeel dat je direct digitaal kunt nakijken en het systeem voor jou een overzicht kan maken van waar je al goed in bent en wat je nog moet oefenen.

WAT MOET IK PRECIES LEREN?

Met de nieuwe editie van Pincode is het simpel: Het hele boek! In principe staat alles dat je moet weten in mijn aantekeningen (hier kun je in principe alles dat ik in klas vier uitgelegd heb weer terugluisteren),maar vergeet natuurlijk absoluut niet dat je bijvoorbeeld de rekenopgaven echt moet oefenen!

Hoe kan ik dat het best leren?

 • Neem alle aantekeningen nog een keer door. Ze staan trouwens allemaal op deze website onder de knopAantekeningen’
 • Maak van elk hoofdstuk nog een keer de rekenopgaven (groene bladzijdes achterin elk hoofdstuk). De antwoorden hiervan kun je ook in Teams vinden. Zorg dat je ze goed nakijkt! Zo kun je zien welke onderwerpen je al beheerst en waar je meer in moet oefenen.
 • Belangrijkste: Maak minstens drie oude examens en kijk ze goed na!

EXAMEN MAKEN


Wat is er belangrijk tijdens het examen?

 • Neem rustig de tijd, je hebt twee klokuren (120 minuten) om het examen te maken.
 • Het examen is altijd onderverdeeld in een stuk of acht verhaaltjes, waar telkens meerdere vragen bij horen. Neem tussen elk verhaaltje voor jezelf even een halve minuut pauze om weer fris aan de volgende te kunnen beginnen.
 • Lees de vragen goed!! Kijk bijvoorbeeld heel goed of bedragen per week of per maand zijn en of hoeveelheden in kilo’s of tonnen aangegeven staan. Er zitten altijd wel een paar instinkers in!
 • Let op afronden bij rekenvragen! Procenten op 1 decimaal en geld op 2 decimalen tenzij er in de vraag staat dat je anders moet afronden. Rond je verkeerd af, moet ik een punt aftrekken!
 • Schrijf netjes, de 2e corrector moet het ook kunnen lezen!
 • Sla steeds één regel over tussen alle opgaven, dat staat wel zo netjes.
 • Geef bij een meerkeuzevraag altijd antwoord. Weet je het niet; gok dan gewoon!

Hoe moet ik mijn antwoorden op het examen opschrijven?

 • Antwoord op het examen altijd met een volledige zin, welke dus begint met een hoofdletter en eindigt met een punt.
 • Begin altijd met het herhalen van een deel van de vraag, geef dan antwoord en eindig met je conclusie.

Voorbeelden:
Vraag: Leg uit hoe gratis kinderopvang een oplossing kan zijn voor krapte op de arbeidsmarkt.
Fout antwoord: “Zo kunnen ze makkelijker aan het werk”
Goed antwoord: “Gratis kinderopvang kan een oplossing zijn voor krapte op de arbeidsmarkt, omdat ouders dan sneller hun kinderen naar de opvang zullen brengen. Hierdoor kunnen zij aan het werk gaan, waardoor de krapte op de arbeidsmarkt zal verminderen.”

Vraag: Leg uit op welke manier hogere werkloosheid oorzaak kan zijn van een toename van de overheidsuitgaven.
Fout antwoord: “Dat kost veel geld voor uitkeringen”
Goed antwoord: “Hogere werkloosheid kan de oorzaak zijn van een toename van de overheidsuitgaven, omdat deze mensen een uitkering zullen ontvangen die door de overheid moet worden betaald. Daarom zullen de overheidsuitgaven dus toenemen”

ECO SHOW PLAYLIST EXAMEN ECONOMIE

Zoals je waarschijnlijk al hebt gezien in bovenstaande video’s, hebben we een speciale playlist gemaakt van alle Eco Shows met belangrijke stof voor het examen. Natuurlijk behandelen we daarin (nog) niet letterlijk elk onderwerp, maar veel belangrijke onderwerpen komen daarin aan bod. Check deze playlist!